top of page
  • Mia

Toimiiko intuitiivinen syöminen? Nämä 6 kysymystä paljastavat, sopiiko se sinulle.

Kaikkihan me tiedämme, että jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se on luultavasti valetta? Kyllähän intuitiivisen syömisen raamit kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta; syö mitä, miten paljon ja milloin haluat ja kehosi muuttuu itsestään siihen olomuotoon, jossa sinulla on hyvä olla. Tämä ON totta, mutta se on kuitenkin vain osa totuutta.


Jotta pääsemme siihen pisteeseen, että voimme kehomme signaaleja kuuntelemalla syödä parhaimmalla mahdollisella tavalla, juuri niin kuin itse haluamme, on tehtävä melko paljon työtä. Kun palautamme kehomme ja mielemme tehdasasetukset, joudumme pois oppimaan todella paljon ulkopuolelta opittuja tapoja ja ajatusmalleja. Joudumme kohtaamaan ikäviä ajatuksia, ahdistusta ja jopa surua ja pelkoa. Tämän lisäksi, jos olet pitkään ollut erilaisilla laihdutuskuureilla tai olet rajoittanut syömistäsi, niin luultavasti joudut myös pikkuhiljaa opettelemaan kuuntelemaan kehoasi ja sen viestejä. Et voi enää samalla tavalla tukeutua ulkopuolisiin sääntöihin, kun opettelet luottamaan omaan kehoosi.


Söisitkö oikeasti pizzaa koko ajan ja joka päivä?

Intuitiivisen syömisen opettelu ja prosessin aloittaminen ovat suurimmalla osalla melko haasteellisia. Toisaalta, mitä pidempään harjoittelet, niin sitä helpommaksi homma muuttuu. Laihdutuksessa ja erilaisissa painonpudotuskeskeisissä elämäntapamuutoksissa homma on aluksi helppoa, mutta muuttuu ajan myötä vain haastavammaksi. Minkä näistä kahdesta vaihtoehdosta valitset mieluummin?


Jos herkuttelet ajatuksella aloittaa intuitiivinen syöminen, niin kysy itseltäsi ensin nämä kysymykset.


1. Oletko valmis luopumaan laihduttamisesta?


Kaikki ympärillämme, media, läheiset, suurin osa terveydenhuollosta sekä tietenkin laihdutusteollisuus kehottavat meitä jatkuvasti pelkäämään lihomista. Jos olet vuosikausia yrittänyt pudottaa painoasi, mutta kilot ovat aina palanneet takaisin, niin oletko valmis kokeilemaan jotain erilaista? Laihdutuksesta luopuminen on todella tärkeää, jotta kehosi ja mielesi voisivat alkaa luottamaan siihen, että enää ei tarvitse nähdä nälkää. Samalla se todella haastavaa, koska se tuntuu niin pelottavalta. Oletko oikeasti valmis heittämään vaakasi pois ja luopumaan ajatuksesta, että voisit laihtumisen avulla tulla onnelliseksi ja terveemmäksi?


2. Pystytkö tekemään töitä mielesi kanssa?


Intuitiivisen syömisen opettelu vaatii paljon mieleltäsi. Kehosi luultavasti sopeutuu nopeasti siihen, että se saa tarvitsemaansa energiaa. Mielesi taistelee kuitenkin melko varmasti vastaan. Jos sinulla on ollut paljon rajoituksia, sääntöjä ja kieltoja ruoan suhteen, niin vaatii paljon rohkeutta ja uskallusta vapautua niistä. Ajatuksenahan kaikkien ruokien salliminen ja kontrollista irti päästäminen tuntuu todella vapauttavalta. Sitähän se onkin, mutta jos mielesi on täynnä sääntöjä ja pelkoa kontrollista luopumiseen, niin silloin vaatii uskallusta tehdä asioita, jotka eivät ehkä tunnu mukavilta. Alussa voi tuntua täysin luonnonvastaiselta sallia itselleen kaikki ruoka. Jos olet ollut pitkään nälässä, joko henkisesti tai fyysisesti, niin sinulla on luultavasti nälkää, joka vaatii sitä, että kerta kerran jälkeen syöt itsesi kylläiseksi ja usein myös ähkyyn. Se kuuluu asiaan ja se on alkuvaiheessa täysin normaalia.
3. Oletko avoin kyseenalaistamaan omia ajatustapojasi?


Onko sinulla vahva uskomus siitä, että laihtumisen avulla saavutat jotain, johon sinulla ei muuten ole mahdollisuutta? Onko pienempi paino ja laihempi keho se, mitä oikeasti haluat? Vai onko tämän toiveen takana enemmänkin hyväksynnän tarve, paremman itsetunnon rakentaminen tai kevyempi olo? Uskotko, että pystyt kyseenalaistamaan uskomuksesi liittyen laihuuteen, laihduttamiseen ja itsesi pienentämiseen? Tai siihen, että jos oikeasti sallisit itsesi syödä ihan mitä vain, milloin vain ja miten paljon vain, niin jossain vaiheessa oppisit luottamaan siihen, että voit tehdä näin? Jotta muutos on mahdollista, niin silloin on tärkeää myös uskaltaa katsoa omia ajatustapojaan kriittisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita missään nimessä sitä, että soimaisit itseäsi muuttumaan tai kokisit syyllisyyttä siitä, että olet halunnut, tai haluat edelleenkin laihtua!


Jos olet vakuuttunut jo tässä vaiheessa, että intuitiivinen syöminen voisi olla sinun juttu, niin aloita Ruokarauhaa aloittelijalle-kurssi, joka antaa sinulle loistavat eväät aloittaa intuitiivisen syömisen opettelu. Liity alta heti tänään!
4. Oletko kärsivällinen?


Mitä pidempään olet luottanut ulkopuolisiin sääntöihin, laihduttanut ja kieltänyt itseltäsi ruokia, joita oikeasti haluat, niin sitä pidempään joudut luultavasti tekemään töitä löytääksesi kroppasi kadonneet signaalit. Tehdasasetusten palauttaminen, eli intuitiivisen syömisen uudelleenopettelu voi viedä aikaa, mutta tulet hyvinkin nopeasti huomaamaan, mitä ihania ja vapauttavia hyötyjä ruokarauhan rakentaminen tuo tullessaan. Tämä vaatii kuitenkin paljon kärsivällisyyttä.5. Onko sinulla aikaa opetella uusia tapoja?


Uskon vahvasti ja koko sydämestäni, että voimme kaikki oppia luottamaan omaan kehoomme, suhtautumaan ruokaan ja syömiseen lempeästi, terveyttämme ja hyvää oloa kunnioittaen. Usein olemme kuitenkin kadottaneet kykymme kuunnella omaa kehoamme ja sen viestejä. Intuitiiviseen syömisen opetteluun kuuluu pysähtyminen ruokailun ajaksi ja keskittyminen siihen, miltä erilaiset ruoka-aineet tuntuvat. Sinun olisi hyvä myös opetella miltä juuri sinun nälkäsi tuntuu ja mikä on sinulle sopiva kylläisyys. Jos et ollenkaan tunne nälkää tai kylläisyyttää, joka sekin on hyvin tavallista, niin silloin suositellaan, että syöt 3 täysipainoista ateriaa ja kaksi kunnon välipalaa päivässä ainakin kuukauden ajan. Tätä kautta kehosi alkaa tottumaan tasaiseen energiansaantiin. Oletko valmis laittamaan ruoan ja syömisen tärkeäksi prioriteetiksi omassa, luultavasti kiireisessä arjessasi?
6. Oletko valmis saamaan elämääsi uskomattoman paljon vapautta, rentoutta ja nautintoa?


Intuitiviisien syömisen opettelu voi tuntua todella haastavalta asialta, mutta se palkinto, jonka saat tekemästäsi työstä on huikea.Se, mitä itse olen kokenut ja mitä olen lukuisilta muiltakin kuullut on se, että jos jaksat luottaa itseesi, teet töitä itsesi kanssa ja uskot, että olet kaiken työn arvoinen, niin tulet saamaan uskomattoman paljon vapautta ja rauhaa elämääsi. Muistatko, kun olit lapsi ja söit jäätelöä, nauttien siitä ja sitten jatkoit iloisena päivääsi, kunnes sinulla oli taas nälkä ja söit äidin tekemää herkullista kotiruokaa? Mitä jos elämäsi voisi taas olla samanlaista? Mitä jos kokeilisit, nyt heti? 

Jos koet, että intuitiivisen syömisen opettelu on ehdottomasti sinun juttusi, mutta et oikein tiedä, mistä lähtisit liikkeelle, niin ei hätää! Olemme Health coach Heidi Sahlstedtin kanssa koonneet Ruokarauhaa aloittelijalle-kurssin, jonka avulla rakennat arjen, jossa sinulla on energiaa, terveyttä ja hyvää oloa. Aloita jo tänään!45 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page